Failliesement van Joint Venture Productions

augustus 13, 2018

Onlangs werd een iconisch bedrijf in de Nederlandse theaterwereld failliet verklaart door de rechtbank in Den Haag. Het was een bedrijf genaamd Joint Venture Productions. Maar wat deden ze precies? En hoe is het zo ver kunnen komen? Hieronder lees je er alvast een beetje meer over.

Joint Venture Productions

Joint Venture Productions is een bedrijf dat werd opgericht met als doel om eigen uitgewerkte en unieke theatervoorstelingen en evenemtenten te organiseren, waarbij kwaliteit, creativiteit en samenwerking centraal staan. Ze trachtten dit doel onder meer te verwezenlijken door evenementen te organiseren en uit te voeren op bovengenoemde gebieden. Ze gaven ook lessen, workshops en zorgden ervoor dat men kan repeteren op het domein van theater en drama. Maar ook in het produceren en beheren van attributen ten behoeve van toneel, drama en theater kon men oefenen.

Afgelaste voorstellingen

Op het einde van Joint Venture Productions, was het al zeer moeilijk voor hen en waren er tekenen van een mogelijk nakend failliesement. Zo waren er enkele voorstellingen die werden afgelast door de tegenvallende verkoop van kaartjes. Zo was er “Urinetown”.

Door de tegenvallende verkoop was er te weinig financiële zekerheid om het stuk te laten doorgaan. Men wist niet of men er zelfs wel iets aan ging verdienen. Daarom moesten ze met pijn in het hart de Nederlandse versie van de Broadway musical van Greg Kotis afblazen. Dit was zeker ook jammer voor Filip Bolluyt, aangezien hij tijdens de productie zijn 40-jarig jubileum als acteur zou vieren.

In 2009 wer Urinetown al eens opgevoerd in Nederland door M-Lab, toen nog met René van Kooten en Noortje Herlaar in de hoofdrollen. De musical met een satirische kant vertelt over een dorpje waar water een schaars goed is en eigen toiletten verboden zijn. Een groepje inwoners gaat hier niet mee akkoord en protesteert als het bedrijf dat de toiletten beheert waanzinnige toegangsprijzen begint te vragen.

Al de bezoekers die een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld terug.

Kosten

Joint Venture Productions heeft zoals het vaak gaat bij een assortiment zijn inboedel moeten verkopen. Zo gaat het onder meer over decorstukken en technische spullen, maar ook kleding en attributen zoals jassen, kostuums, hemden of een speciale schoen die werd gebruikt tijdens een van de vorige voorstellingen etc. De schuldeisers hebben elk een deel van hun geld teruggekregen via schuldbemiddeling.

Ondanks dit bittere einde staat het wel vast dat we Joint Venture Productions zullen missen in het theaterlandschap. Hopelijk staan er een paar andere gevestigde waarden op in het theaterlandschap en beginnen met een soortgelijk project, maar met een beter businessplan. Want men kan niet ontkennen dat men de creatieve insteek en verfrissing van Joint Venture Productions niet mist in het hedendaags cultuurlandschap. Ook voor de ontwikkeling van nieuwe talenten in de beeldende kunst zou dit geen overbodige luxe zijn.