De klasse van Joop van de Ende

augustus 23, 2018

Wie aan musicals in Nederland denkt, ontkomt niet aan de naam van Joop van den Ende. De geborden Amsterdammer wordt standaard in één adem genoemd met bijna alles wat er in Nederland qua musicals gebeurt. Dit heeft natuurlijk zo zijn redenen. Joop van den Ende is betrokken geweest bij eindeloos veel zeer succesvolle producties in de toneel sector. Zijn bedrijven hebben de grootste kaskrakers op hun naam staan. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat hij vandaag de dag tot het clubje der allerrijksten van ons land behoort. Van den Ende is een man die zijn sporen nadrukkelijk verdiend heeft.

Het verhaal van deze man is aan alle kanten bijzonder. Zo kun je zeker niet zeggen dat hem alles in de schoot geworpen werd. Hij werd geboren in Amsterdam als jongste telg in een arbeidersgezin en op dat moment deed niets nog vermoeden dat hij de grootheid zou worden die hij vandaag de dag is. De opleidingen die van den Ende volgden deden tevens niet gelijk vermoeden dat de absolute vader van de Nederlandse muscial wereld zou worden. Zo leerde hij eerst bijvoorbeeld het vak van timmerman. Daarna werd hij tekenaar en beweegde zich steeds meer naar de creatieve kant.

Dat niets hem cadeau werd gedaan is wel duidelijk. Alles wat hij heeft gemaakt is dik verdiend. Zelfs toen hij nog op school zat wist menig leraar niet zo goed wat men met hem aan moest. Hij werd zelfs weggezet als niet al te slim. Pas tijden later kwam er aan het licht dat dit te maken had met het feit dat hij dyslectisch is. Uiteindelijk begon Joop van den Ende warm te lopen voor het theatervak toen hij lid werd van een toneel vereniging.

Nadat hij leerde hoe het vak precies in elkaar stak door onder andere als toneel bouwer aan de slag te gaan ging hij zelf acteren. Hij deed onder andere als comediant zijn werk. Op die manier is hij langzaam maar zeker het wereldje ingerold en met steeds meer succes. Op het moment dat van den Ende erachter kwam dat hij het beste tot zijn recht kwam als producent was zijn succes helemaal niet meer te stuiten. Iedereen weet inmiddels waar dat toe geleid heeft.