Nederlandse theaters door de jaren heen

november 5, 2018

Dat er in de loop der tijd van alles verandert, weten we allemaal. Hele generaties passeren en alles kan een aantal decennia later weer compleet anders zijn dan het daarvoor ooit geweest is. Het is soms fijn om te zien dat er bepaalde dingen wel wat meer tijdloos zijn. Opvallend genoeg zul je dit in de musical wereld alleen maar meer merken. Dit zie je terug in verschillende vormen en is misschien juist wel hetgeen dat zoveel charme geeft aan het theater en alles eromheen. Dat generaties lang mensen naar het theater gaan en dit tot op de dag van vandaag nog steeds doen zegt in die zin wel meer dan genoeg.

Alleen al bepaalde musicals zijn compleet tijdloos. Talloze mensen hebben deze bezocht en ze hebben tientallen jaren lang gedraaid en doen dit soms nog steeds. Wat het zo bijzonder maakt is dat het verhaal in vele gevallen dus zo ontzettend goed is dat het totaal niet uit lijkt te maken dat de wereld er sinds de oorsprong van het verhaal compleet anders uit is komen te zien. Sommige verhaallijnen kun je dan ook aan iedere leeftijdscategorie voorschotelen zonder dat het aan populariteit verliest. Daarom kunnen we gerust spreken van iets bijzonders, een tijdloze schat als het ware.

Natuurlijk ligt het er wel degelijk aan hoe een bepaalde voorstelling ten tonele wordt gebracht. Of, beter gezegd, het is een combinatie van beide factoren. Een verhaal wat daadwerkelijk heel goed is komt misschien nog weg met iets minder goed acteerwerk. Aan de andere kant komt een iets minder verhaal misschien alsnog tot bloei wanneer de uitvoering exceptioneel goed is. Hoe dan ook, de echte klassiekers laten vaak wel zien dat dit allebei tot in de puntjes perfect is. De meeste verhalen die je keer op keer, soms in andere uitvoeringen, soms ook niet, ziet terugkeren op de planken hebben iets magisch. Dit geldt overigens voor sommige films en boeken net zo goed. Al is het vaak zo dat een succesvol boek verfilm wordt of naar het theater gaat, of beide.

Het tijdloze aspect van de musical wereld zie je gelijk weer terug in de meeste theaters, zeker in Nederland. De meest beroemde tonelen en de gebouwen waarin deze gelegen zijn hebben vaak een staat van dienst die al jaren terug in de tijd gaat. Alles is erop ingericht om de bezoeker een speciale en unieke ervaring te bieden die deze niet snel zal vergeten wat dan ook bijna altijd wel lukt. Vaak zijn de gebouwen al talloze keren gerenoveerd omdat deze oud zijn, wat nu juist hetgeen is dat zoveel charme geeft aan de hele beleving van het bezoeken van een voorstelling in het theater.