Koninklijk theater Carré

december 11, 2018

Carré staat bij iedereen toch wel bekend als het theater van Nederland. Alle historie die hier ligt, in combinatie met de fenomenale stukken die hier zijn opgevoerd maken het tot een waar paradijs voor de echte theater freak. Het gebouw zelf is daarbij prachtig en ademt in alles musical uit. Dit zul je gelijk aan voelen wanneer je er binnen komt. Een voorstelling mee maken in Carré is een belevenis op zich die je eigenlijk niet mag ontgaan, of je nu een echte musical fan bent of niet. Hier wordt je in ieder geval alvast in vogelvlucht meegenomen door de roemruchte geschiedenis van het Amsterdamse theater paleis.

Afgelopen december bestond Carré alweer 125 jaar. Het werd al in de Negentiende eeuw geopend en is sindsdien niet meer weg te denken uit zowel Amsterdam als de Nederlandse theater wereld. Op vele manieren spreekt Carré tot de verbeelding. Acteurs en actrices willen niet liever dan hier in een voorstelling spelen en de liefhebbers van theater doen ook niets liever dan naar een show kijken op de planken van misschien wel het mooiste en bekendste theater van heel Nederland.

Het duurde een tijd voordat Carré in handen van de gemeente Amsterdam kwam. Uiteindelijk gebeurde dit in de jaren zevetig pas, terwijl het theater toen toch al een tijd bestond. Wat volgde waren vele successen met onder andere geweldige voorstellingen van Andre van Duin die de meeste mensen uit die tijd nog altijd goed bijstaan. Uiteindelijk kwam het circus ook weer terug in Carré nadat dit toch een aardig tijdje weg geweest was. Om te zien wat er in die tijd allemaal gebeurde in en om Carré was adembenemd. Het werd in mum van tijd omgebouws tot de bakermat van het Nederlandse theater en ondanks dat misschien niet altijd de grootste voorstellingen hier plaats vonden waren de bezoekers aantallen en de voorstellingen die hier wel waren altijd een daverend succes. Met bijvoorbeeld goede cabaret wist het standaard volle zalen te trekken.

Voor vele Amsterdammers betekende het feit dat de gemeente het theater overnam vanaf dat moment dat het toch echt weer een soort van Amsterdam was. Dit leidde ook weer tot een grotere bezoekersstroom die alleen maar positieve gevolgen had. Alle Amsterdammers sloten Carré als het ware in hun hart waardoor de populariteit alleen maar groeide. Indien je hier zelf nog nooit geweest bent is het toch wel iets wat je eigenlijk een keer gedaan moet hebben, ook al heb je niets met theater in het algemeen.