Musicals voor kinderen

mei 8, 2019

De combinatie van muziek en toneelspel in een musical is voor kinderen educatief en erg leuk. Het is al jarenlang traditie om het laatste jaar van de basisschool af te sluiten met een musical.

Kinderen leren daar op een speelse manier samenwerken, en het is een goede ervaring voor het zelfvertrouwen om op een podium te staan. De periode voorafgaand aan het optreden wordt de creativiteit van de kinderen geprikkeld door mee te denken over kostuums en decors.

Voor deze optredens worden er musicals gekozen met een moraal en bij voorkeur veel humor.

Ook als het kind alleen kijkt naar een musical is dit een fijne ervaring die aansluit bij de fantasie van kinderen. Er zijn veel grote producties van musicals voor kinderen gemaakt die landelijk in diverse theaters te zien zijn.

Voor een jong kind is het een fantastisch uitje om naar een theater te gaan en een bekend sprookje uitgebeeld te zien. De kinderen kennen de verhalen zodat ze zich helemaal kunnen inleven. Met prachtige decors en kostuums komt het sprookje voor hun ogen tot leven. In deze musicals treden over het algemeen door volwassen en kinderen en volwassenen op. In Nederland geldt een verbod op kinderarbeid voor kinderen onder de 16 jaar. Indien de werkzaamheden betrekking hebben op culturele activiteiten zoals een musical, is het mogelijk om ontheffing van het arbeidsverbod aan te vragen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Doordat er ook kinderen meespelen in de musicals kunnen de toeschouwende kinderen zich gemakkelijk inleven in het verhaal. Er zijn ook musicalproducties die volledig door kinderen worden uitgevoerd. Het beroemde kinderkoor Kinderen voor Kinderen heeft een grote hit gehad met de musical ‘Waanzinnig gedroomd’.

Een bezoek aan een theater is al een bijzondere ervaring op zichzelf. Het is natuurlijk ook mogelijk om thuis gezellig samen met je kind op de bank naar een musical te kijken. Op televisie worden er regelmatig musicals uitgezonden of je bekijkt een leuke musical op een macbook air refurbished via internet. Er is een ruim aanbod aan musicals voor diverse leeftijdsgroepen en aan musicals voor de hele familie. Een hele bekende kindermusical welke alle leeftijden aanspreekt is ‘The Sound of Music’. Deze populaire musical wordt in de vorm van een film regelmatig rond de kerstdagen uitgezonden op televisie.Tevens worden er musicals gemaakt die gebaseerd zijn op bekende tekenfilms zoals ‘The Lion King’, ‘De Kleine Zeemeermin’, ‘Aladdin’ en vele anderen.

Voor hele speciale gelegenheden is een combinatie van een bezoek aan het pretpark de Efteling en het bekijken van een musical een erg leuk uitje. Dit pretpark heeft een eigen theater met spectaculaire optredens in een fantasierijk decor. De pompeuze uitvoeringen maken grote indruk op een kind en zijn vaak een blijvende mooie jeugdherinnering.