Echte musical toppers

maart 20, 2019

Musicals zijn in Nederland een tijdje minder populair geweest, maar de laatste jaren zijn ze weer helemaal hot. We hebben al veel musicals voorbij zien komen in de Nederlandse theaters, stuk voor stuk memorabele opvoeringen. Sommige musicals lopen langer dan andere en er zijn er ook die in een vernieuwd jasje opnieuw worden opgevoerd.

Broadway records

Broadway is natuurlijk de bakermat van de musical. Hier zijn aardig wat records verbroken op musical gebied. Zo werd bijvoorbeeld de musical ‘The Phantom of the Opera’ met 7.486 voorstellingen in het jaar 2006 de langstlopende musical op Broadway. Hij verbrak hiermee het record van de musical ‘The Cats’ die 7.485 keer werd opgevoerd, maar er zijn in de loop der jaren nog meer bijzondere musicals geweest.

Grote hits

Zo was bijvoorbeeld de musical ‘Mamma Mia’ zowel in Amerika als in Nederland een hit. Deze musical is gebaseerd op de liedjes van de beroemde Zweedse groep ABBA. Ook de musical ‘Les Misérables’ heeft wereldwijd vele volle zalen getrokken. Deze musical uit 1980 is gebaseerd op het gelijknamige boek van de schrijver Victor Hugo. The Phantom of the Opera heeft niet alleen de meeste voorstellingen, maar is misschien ook wel de meest besproken en meest succesvolle musical ooit. Andrew Loyd Webbers heeft hier een prachtig muzikaal verhaal neergezet met als basis het boek van de Franse schrijver Gaston Leroux.

Een gedurfde musical

Een andere bekende musical die veel stof heeft doen opwaaien is de musical ‘Oh! Calcutta!’ van de Britse Kenneth Tynan. Het gaat hier om losse sketches die als rode draad één thema hebben, namelijk seks. En daarbij werd de musical ook meestal naakt uitgevoerd. Het is de langstlopende musical op Broadway, met maar liefst 13 jaar en bijna 6.000 uitvoeringen.

Disney in de musicalwereld

Natuurlijk heeft Disney ook zijn stempel op de musicalwereld gedrukt. Zo ging in 1994 de musical ‘Beauty and the Beast’ op Broadway in première. Ook de musical ‘The Lion King’ is wereldwijd een echte topper. Deze is gebaseerd op de Lion King tekenfilm uit 1994. Door de fraaie kostuums en bijzondere marionet poppen is deze musical tevens een lust voor het oog.

Een Nederlandse topper

In Nederland is momenteel de musical ‘Soldaat van Oranje’ de langstlopende theatervoorstelling. In ruim drie jaar tijd werden er al 1.095 voorstellingen gegeven in de speciale Theater Hangaar in Katwijk. Vooral het spectaculaire decor maakt deze musical zo bijzonder. Een tribune die draait, de zee en een echte Dakota brengen je echt helemaal in het verhaal. De afgelopen 20 jaar zijn er veel musicals in Nederland opgevoerd en veel liedjes uit de musicals zullen we niet zo snel meer vergeten, zoals de liedjes van Ciske de Rat

Een musical bezoeken is leuk voor het hele gezin en er zijn ook speciale musicals voor kinderen. Een goed idee voor een verjaardagsfeestje, eerst thuis een stuk taart eten en daarna met zijn allen naar de musical. Kijk voor leuke taarten op bestel jeeigentaart.nl en bestel er snel één. Er zijn ook taarten met een musical thema.